Het aantal mensen dat  buiten een ziekenhuis sterft aan een hartstilstand is sterk gedaald door inzet van vrijwilligers en door mobiele defibrillatoren (AED’s).

Ongeveer zestienduizend mensen krijgen een hartstilstand terwijl zij niet in het ziekenhuis liggen. Midden jaren negentig was de overlevingskans 9 procent, inmiddels is dit opgelopen tot gemiddeld 23 procent. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van de Hartstichting.

Direct reanimeren door omstanders verdubbelt de overlevingskansen van mensen met een hartstilstand. Hun kwaliteit van leven na afloop is over het algemeen goed.

Directeur Floris Italianer van de stichting noemt de overlevingscijfers ‘uiterst bemoedigend’. Het werven van zogenoemde burgerhulpverleners is volgens hem heel belangrijk. ” We hebben nog 30 duizend burgerhulpverleners nodig om slachtoffers van een hartstilstand binnen die cruciale zes minuten hulp te kunnen bieden.”

Defibrillatoren

Ondanks de goede cijfers zijn nog steeds te weinig defibrillatoren beschikbaar, waarschuwt het Rode Kruis maandag. De organisatie spreekt van een “schrikbarend laag” aantal. Ook is het totaal aantal geregistreerde AED’s vooral in Flevoland, Drenthe en Zeeland  “zorgwekkend”.

De helft van het aantal AED’s is alleen op bepaalde tijden beschikbaar. “Dat moet anders, want een AED redt levens”, aldus Suzanne Laszlo, manager Hulpverlening & Vrijwilligersmanagement van het Rode Kruis.

In de database van het Rode Kruis staan op dit moment 26.807 AED’s vermeld, terwijl er volgens de organisatie in heel Nederland tussen de 80.000 en 100.000 AED’s verkocht zijn.

Bron: http://www.nu.nl/gezondheid/4337083/overleving-hartstilstand-ruim-verdubbeld.html