Preventiemedewerker Basis

De cursus Preventiemedewerker is bestemd voor de beoogde of aangewezen Preventiemedewerker binnen een bedrijf, organisatie of instelling. De Preventiemedewerker is de aanjager bij het opzetten en verbeteren van het Preventie- en Arbobeleid. Elk bedrijf moet ten minste één Preventiemedewerker in dienst hebben die de maatregelen gericht op veiligheid, preventie en gezondheid kan uitvoeren. De Preventiemedewerker zorgt – eventueel in samenwerking met andere Arbo-deskundigen – binnen het bedrijf voor gezond en veilig werken.

Ieder bedrijf met medewerkers is dus verplicht om een Preventiemedewerker aan te wijzen. Wat doet een Preventiemedewerker en hoeveel tijd gaat daar in zitten? Na het volgen van deze eendaagse cursus is de deelnemer in staat de rol van Preventiemedewerker binnen zijn of haar organisatie te vervullen. Van de deelnemer wordt verwacht dat hij/zij beschikt over kennis van de Nederlandse taal in woord en geschrift. Geen verdere specifieke toelatingseisen.

Inhoud
Onderwerpen die tijdens de cursus Preventiemedewerker uitvoerig aan bod komen zijn:

 • Rol van de Preventiemedewerker binnen de organisatie (taken/verantwoordelijkheden/bevoegdheden);
 • Wet- en regelgeving (Arbo-gerelateerd);
 • Risico’s (Arbo-gerelateerd);
 • Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E);
 • Plan van Aanpak (Prioriteiten RI&E);
 • Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM);
 • Rol van de externe Arbodeskundigen;
 • Voorlichting en onderricht;
 • Motivatie van medewerkers (cultuur, gedrag & bewustwording);
 • Ongevallen en bijna-ongevallen;
 • Bedrijfsnoodplan (Ontruimings-/Calamiteitenplan).

Werkwijze
De cursus Preventiemedewerker is een zeer interactieve cursus waarbij we alle onderwerpen op een actieve en interactieve wijze behandelen. De cursus wordt gegeven door een deskundige docent op het gebied van (bedrijfs-)veiligheid, wet- en regelgeving, organisatie, communicatie, gedrag & cultuur. Het accent van de cursus ligt op toepassingen in de praktijk. Voorafgaand de cursus wordt het boek ‘Preventiemedewerker (NIBHV)’ ter voorbereiding opgestuurd richting de deelnemers. Aan het eind van de cursusdag wordt er een schriftelijk examen afgelegd.

Opleidingsduur
De cursus Preventiemedewerker wordt gegeven op een cursusdag. Een cursusdag bij Achterkamp duurt 7,5 uur.

Certificering
De deelnemer ontvangt na succesvolle deelname een officieel certificaat Preventiemedewerker van het NIBHV.

Geldigheid
Er is geen geldigheidsduur vastgesteld door het NIBHV, maar jaarlijks organiseren wij wel een opfrisdag voor Preventiemedewerkers om de nieuwste trends en ontwikkelingen te volgen, gezamenlijk te sparren over vraagstukken én te netwerken.

Locatie
De training wordt gegeven op ons trainingscentrum in Baak. Wanneer gewenst is het eventueel ook mogelijk om deze op locatie (in-company) te organiseren, bij voldoende deelname (groep).

Planning
De cursus Preventiemedewerker hebben wij meerdere malen per jaar gepland staan. Geplande data zijn te vinden op onze website, maar uiteraard ook op te vragen bij onze afdeling Planning via planning@achterkamp.nl of 0575-452990.

Samen bewust veilig!

Ga naar de bovenkant