Stop de bloeding

In de basiscursus ‘Stop de bloeding’ leert u hoe u levensbedreigend bloedverlies herkent en hoe u dit kunt stoppen door middel van drukken op de wond, het aanleggen van tourniquet en/of het opstoppen van de wond met hemostatische gazen. Na het positief afsluiten van deze cursus, kunt u volgens de richtlijn ‘Stop de bloeding – red een leven’ een ernstige bloeding stelpen.

Deze cursus is geschikt voor iedereen vanaf 16 jaar zoals belangstellende burgers, bedrijfshulpverleners, EHBO-ers, veiligheidspersoneel, stewards, (niet-tactisch) politiepersoneel en brandweermannen of -vrouwen.

Achtergrond
Omstanders en niet-medische hulpverleners kunnen de overlevingskansen van slachtoffers van (bom) aanslagen en grote ongelukken aanzienlijk verhogen. Door ernstig bloedverlies meteen adequaat te stelpen, worden levens gered. Het is niet ondenkbaar dat in de toekomst Nederland wordt getroffen door een (bom)aanslag of massale schietpartij, nu dit soort aanslagen steeds vaker voorkomen in West-Europa. De terreurdreiging is, ook in Nederland, onverminderd hoog. De verwondingen tijdens een aanslag gaan meestal gepaard met levensbedreigend bloedverlies, waardoor de overlevingskansen van slachtoffers snel afnemen naarmate de tijd verstrijkt.

Inhoud
Tijdens deze cursus wordt onder meer het volgende behandeld:

  • Herkennen van levensbedreigend bloedverlies;
  • Stelpen van levensbedreigend bloedverlies;
  • Druk op de wond aanbrengen;
  • Aanleggen van een tourniquet;
  • Opstoppen van de wond met hemostatische gazen;
  • Red een leven, elke seconde telt!

De cursus ‘Stop de bloeding’  wordt gegeven conform de richtlijnen vanuit het RadboudUMC. Deze cursus is de landelijke standaard geworden en is ontwikkeld door VUmc. Dr. Leo Geeraedts (traumachirurg in VUmc) en VUmc Academie. Daarmee heeft Achterkamp een expertise ontwikkeld op het gebied van bloedverlies en shock, om de kennis en vaardigheden over het stoppen van levensbedreigend bloedverlies te vergroten.

Werkwijze
Het accent van deze cursus ligt op de toepassingen in de praktijk en wordt interactief gegeven op ons trainingscentrum. Uiteraard kunnen we deze cursus ook in-company verzorgen.

Cursusduur

Deze basiscursus ‘Stop de bloeding’ duurt 2,5 uur (+/-).

Groepsgrootte
De gewenste groepsgrootte is minimaal 8 personen en maximaal 12 personen.

Certificering
Na het succesvol doorlopen van deze cursus ontvangt de deelnemer een certificaat ‘Stop de bloeding’ met daarop de beoefende onderdelen. Dit onderdeel is voor deelnemers een perfecte aanvulling op het BHV– en/of EHBO-certificaat.

Geldigheid
Er is een geldigheidsduur vastgesteld van 4 jaar voor dit certificaat. Voor een verlenging kunt u bij ons terecht voor een herhalingscursus.

Cursusdata
Voor deze cursus hebben wij momenteel geen Open Inschrijving-momenten. Uiteraard kunnen we voor u een groepscursus organiseren op elk gewenst moment, cursusdatum en de mogelijkheden zullen dan in onderling overleg worden afgestemd. Leg hier contact met één van onze medewerkers.

Stop de bloeding Achterkamp

 

Samen bewust veilig!

Ga naar de bovenkant