Veilig hijsen en heffen

In de bouw- en industriesector is veilig hijsen en heffen van cruciaal belang om ongelukken en schade te voorkomen. Onze training Veilig Hijsen en Heffen is ontworpen om werknemers de kennis en vaardigheden bij te brengen die nodig zijn om hijs- en hefwerkzaamheden op een veilige en efficiënte manier uit te voeren.

Doel
Het doel van de training Veilig Hijsen en Heffen is om deelnemers bewust te maken van de gevaren die gepaard gaan met hijs- en hefwerkzaamheden. Als deelnemer leer je hoe je deze risico’s kunt identificeren, minimaliseren en voorkomen, zodat je op een veilige en verantwoorde manier lasten kunt hijsen en heffen.

Deze training is speciaal ontwikkeld voor medewerkers die verantwoordelijk zijn voor het aanslaan en verplaatsen van lasten met behulp van aanwezige of geïnstalleerde hijs- en hefmiddelen op hun eigen locatie. Door middel van praktische instructies en voorbeelden zorgen we ervoor dat je de benodigde kennis en vaardigheden opdoet om hijs- en hefwerkzaamheden veilig en efficiënt uit te voeren.

Inhoud
Tijdens de training Veilig Hijsen en Heffen ontwikkelt de deelnemer de juiste kennis en inzichten op het gebied van veilig hijsen en heffen. Deze training bevordert niet alleen de persoonlijke vaardigheden, maar draagt ook bij aan een gezamenlijke veiligheidsbewustwording en versterkt de veiligheidscultuur binnen jouw bedrijf. Na afloop van deze training is de cursist op de hoogte van:

 • Hijs- en hefwerktuigen en de bijbehorende gereedschappen
  Een grondige kennis van de verschillende soorten hijs- en hefwerktuigen, evenals het juiste gebruik en onderhoud van deze hulpmiddelen.
 • Veilige en efficiënte manier om lasten te verplaatsen (hijsen, heffen, aanslaan)
  Praktische technieken en methoden om lasten veilig en efficiënt te verplaatsen, met de nadruk op het voorkomen van ongelukken en schade.
 • Gebruik van verschillende hulpmiddelen
  Inzicht in het gebruik van diverse hulpmiddelen die het hijsen en heffen vergemakkelijken en veiliger maken.
 • Lasten (en hijs- en hefmiddelen) beschermen tegen beschadigingen
  Strategieën om zowel de lasten als de hijs- en hefmiddelen te beschermen tegen beschadigingen, waardoor de levensduur van de apparatuur wordt verlengd en de veiligheid wordt verhoogd.

Met deze training zorgen we ervoor dat elke deelnemer de vaardigheden en kennis bezit om hijs- en hefwerkzaamheden op een veilige, efficiënte en verantwoorde manier uit te voeren.

Werkwijze
Het accent van de training Veilig Hijsen en Heffen is gericht op de praktijk. De praktijkvoorbeelden en oefeningen worden ondersteund door de voorgeschreven theorie om zo de deelnemers zo goed mogelijk op te leiden. Deze training wordt gegeven door gecertificeerde en erkende docenten van Achterkamp, met ervaring en inzichten vanuit de praktijk.

Algemene informatie
De training Veilig Hijsen en Heffen zal in-company plaatsvinden op jouw eigen locatie, om realistisch te kunnen oefenen met eigen materiaal in de eigen werkomgeving. Het aantal deelnemers van de cursus is minimaal 2 en maximaal 8 deelnemers. De duur van de training is 1 dagdeel (3,75 uur). De kosten van de opleiding zijn op aanvraag verkrijgbaar en zijn inclusief leer-, les- hulpmiddelen en certificering.

Certificering
Na deelname aan de training Veilig Hijsen & Heffen ontvangt de deelnemer een digitaal certificaat (gecertificeerd door Achterkamp). Wij adviseren sterk om de kennis op het gebied van hijs- en hef werkzaamheden eens in de 2 jaar te herhalen en uitbreiden doormiddel van herhalingstrainingen.

 

Veilig hijsen en heffen

Samen bewust veilig!

Ga naar de bovenkant