Veilig werken op hoogte

Werken op hoogte brengt specifieke risico’s met zich mee die niet onderschat mogen worden. Valincidenten behoren tot veel voorkomende en ernstige ongevallen op de werkvloer, het is dus essentieel om goed voorbereid te zijn. Onze cursus is ingericht om zowel werkgevers als werknemers te voorzien van de kennis en vaardigheden die nodig zijn om veilig te werken in situaties met valgevaar vanaf 2,5 meter.

Doel
Het doel van de cursus Veilig werken op hoogte is om deelnemers bewust te maken van de gevaren die gepaard gaan met werken op hoogte. Als deelnemer leer je hoe je de risico’s op hoogte kunt minimaliseren en op een veilige manier kunt werken met valbeveiliging en valbeveiligingssystemen.

De cursus is relevant voor iedereen die werkzaamheden op hoogte uitvoert of laat uitvoeren (2,5 meter of hoger), waaronder werkgevers, werknemers, gebouwbeheerders en eigenaren. Vanwege de complexiteit van de methoden en technieken die bij deze werkzaamheden komen kijken, is een adequate en gerichte cursus noodzakelijk. Onze cursus benadrukt daarom ook de noodzaak van specifieke training, vooral met betrekking tot reddingprocedures. Tenslotte leer je niet alleen de noodzakelijke veiligheidsvoorschriften, maar ook praktische vaardigheden die essentieel zijn voor veilig werken op hoogte.

Inhoud
Tijdens de cursus Veilig werken op hoogte ontwikkelt de deelnemer de juiste kennis en inzichten op het gebied van veilig werken op de hoogte. Met deze kennis en inzichten creëren we een gezamenlijke veiligheidsbewustwording die gaat bijdragen aan de veiligheidscultuur binnen jouw bedrijf. Tijdens deze cursus komen de volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Wetgeving (Arbowet art. 8);
 • Bewustwording van valgevaar en noodzaak van valbeveiliging;
 • Collectieve voorzieningen;
 • Persoonlijke valbeveiliging – Harnasgordel;
 • Valstopsystemen en verankeringssystemen;
 • Onveilige werksituaties en onveilige omstandigheden (ook risico’s & redding);
 • Praktische toepassingen van valbeveiliging;
 • Inspectie en onderhoud van valbeveiliging;
 • Aantrekken en testen harnasgordels;
 • Optioneel: Oefenen met verankeringssysteem.

Werkwijze
Het accent van de cursus Veilig werken op hoogte is gericht op de praktijk. De praktijkvoorbeelden en oefeningen worden ondersteund door de voorgeschreven theorie om zo de deelnemers zo goed mogelijk op te leiden. De cursus wordt gegeven door gecertificeerde en erkende docenten van Achterkamp.

Algemene informatie
De cursus Veilig werken op hoogte vindt plaats op ons trainingscentrum in Baak, of op locatie (in overleg). Het aantal deelnemers van de cursus is minimaal 4 en maximaal 12 deelnemers. Daarnaast dienen de deelnemers het volgende zelf mee te nemen:

 • Alle door de werkgever beschikbaar gestelde arbeidsmiddelen & PBM
 • Eigen valbeveiligingsharnas (compleet).

Certificering
Na deelname van de cursus ontvangt de deelnemer een certificaat met een geldigheidsduur van 5 jaar. Echter is ons advies om eens in de 2 jaar het Veilig werken op hoogte te herhalen/op te frissen in bijvoorbeeld de vorm van een toolbox-training.

Is het certificaat verplicht?
In Nederland is er geen wettelijke verplichting om een specifiek certificaat te hebben om boven de 2,5 meter hoogte te mogen werken. Echter, de Arbowet stelt wel dat werkgevers verplicht zijn om werknemers op een veilige manier te laten werken, wat betekent dat zij ervoor moeten zorgen dat hun werknemers voldoende zijn opgeleid en geïnstrueerd om veilig op hoogte te werken.

Vandaar dat wij het sterk adviseren om deze cursus Veilig werken op hoogte te volgen om zowel de veiligheid te waarborgen als om aan de wettelijke eisen van de Arbowet te voldoen.

Samen bewust veilig!

Ga naar de bovenkant