Ontruimingsplattegronden

Ontruimingsplattegronden zijn onderdeel van het ontruimingsplan – en daarmee ook het Bedrijfsnoodplan. U kunt ze vaak vinden op strategische plekken in het gebouw, zoals de lift, de hotelkamer of bij de receptie. De ontruimingsplattegronden informeren u waar u zich bevindt en hoe u – in geval van een calamiteit- het gebouw het best kan verlaten. Tevens staat erop aangegeven waar zich in het gebouw de brandmelders, brandblusmiddelen en bijvoorbeeld de AED bevinden. Achterkamp heeft veel ervaring in het opstellen van ontruimingsplattegronden – en kan u daarbij ondersteunen. 

Is een ontruimingsplattegrond verplicht?
Een ontruimingsplan is verplicht als het gebouw een brandmeldinstallatie (BMI) heeft, maar een ontruimingsplattegrond is vanuit de wet- en regelgeving niet zozeer verplicht. Een brandmeldinstallatie is verplicht op basis van onder andere de gebruiksfunctie, omvang en hoogte van het gebouw. Vanuit de Arbo-wet bent u als ondernemer verplicht zorg te dragen voor uw medewerkers én bezoekers. Wanneer u als organisatie gasten ontvangt die niet bekend zijn met uw gebouw en vluchtwegen – is het wenselijk om ontruimingsplattegronden te hebben.

In onderstaande situaties adviseren wij ontruimingsplattegronden:

  • Openbare gelegenheden;
  • Openbare voorzieningen;
  • Scholen;
  • Horeca;
  • Vergaderlocaties;
  • Openbaar vervoer;
  • Bedrijfsruimten en kantoren.

De verplichting komt ook altijd voort uit uw RI&E. Bent u er niet helemaal zeker van? Check het in de wet- en regelgeving binnen uw branche.

Ontruimingsplattegronden laten ontwikkelen
De ontruimingsplattegronden worden opgesteld door onze Adviseur Brandveiligheid en/of Adviseur Risicobeheersing. Onze ontruimingsplattegronden worden door ons professioneel ontwikkelt in AutoCAD en worden zowel digitaal als hard-copy door ons opgeleverd. De plattegronden zijn duidelijk en helder, want bij een calamiteit moet u direct kunnen zien waar u bent, wat/waar uw vluchtmogelijkheden zijn en waar eventueel het dichtstbijzijnde blusmiddel hangt. Onze plattegronden worden voorzien van symbolen conform NEN 1414, herkenbaarheid staat daarbij centraal.

Wilt u meer informatie over het laten ontwikkelen van professionele ontruimingsplattegronden? Onze Adviseur Brandveiligheid komt graag bij u langs voor een geheel vrijblijvende intake.

Bewust geen Ontruimingsplattegronden?
Enkele organisaties kiezen er bewust voor om géén ontruimingsplattegronden te plaatsen, vanuit design- en/of andere overwegingen. In sommige organisaties is het ook niet echt nodig, wanneer er in één oogopslag overzicht is binnen een gebouw. Als alternatief op de ontruimingsplattegronden is het ook mogelijk de medewerkers te trainen op het gebied van gebouwkennis, door bijvoorbeeld een rondgang door het pand met aansluitend een table-top oefening. Mocht je meer willen weten over de verschillende mogelijkheden? Laat het ons weten, dan helpen we je graag op (vlucht-)weg.

 

 

Samen bewust veilig!

Ga naar de bovenkant