RI&E

Wat zijn de grootste risico’s binnen jouw bedrijf? Hoe zit het met de veiligheid bij het werken met machines of gevaarlijke stoffen? Als werkgever moet je deze risico’s in kaart brengen met een RI&E. Achterkamp biedt oplossingen op maat voor een veilige werkomgeving.

De wet verplicht werkgevers een RI&E met een plan van aanpak op te stellen, waarin de arbeidsrisico’s en preventiemaatregelen beschreven moeten worden. Toch zien veel werkgevers dit als een administratieve last, terwijl een investering in veiligheid en gezondheid juist de arbeidsproductiviteit verhoogt.

Door preventie serieus te nemen en een sterk veiligheidsbewustzijn te ontwikkelen, kunnen ongevallen op de werkvloer flink worden teruggedrongen. Menselijk gedrag blijkt in veel gevallen dan ook de oorzaak van een incident, bijvoorbeeld door het niet opvolgen van de werkinstructies of het weghalen van beveiligingen.

“Een veilige en gezonde werkplek draagt bij aan de productiviteit, de medewerkerstevredenheid en de bedrijfscontinuïteit. Met de juiste maatregelen voorkomt u verzuim en verloop bij uw medewerkers.” – Silvan Rutten (Junior Veiligheidsadviseur, Achterkamp – samen bewust veilig!)

RISICO INVENTARISATIE & EVALUATIE (RI&E)
Elk bedrijf heeft zijn of haar eigen unieke risico’s. Achterkamp staat klaar om samen met jou een op maat gemaakte RI&E en Plan van Aanpak te creëren. Wij zorgen niet alleen voor een gedegen analyse, maar begeleiden ook bij de implementatie en borging. Met onze praktische aanpak loop je geen onnodige risico’s.

Onze visuele beoordeling en analyse helpen jou de risico’s te identificeren en prioriteren. We stellen een rapport op met concrete adviezen en maatregelen, bespreken deze uitvoerig met alle belanghebbenden én zorgen voor een praktische implementatie binnen jouw organisatie.

De RI&E is de eerste stap naar een veiligere werkomgeving. Achterkamp begeleidt je niet alleen bij het opstellen ervan, maar ook bij het bepalen van prioriteiten en vervolgstappen in een gerichte Risico Analyse en Plan van Aanpak. Samen werken we aan een veilige en gezonde toekomst voor jouw bedrijf.

Werkwijze RI&E

DE PRAKTIJK
Hoe ziet het uitvoeren van een RI&E er dan precies uit?

 • De start is een bedrijfsbezoek door een veiligheidskundige van ons;
 • Inventarisatie door één of meer interviews met relevante betrokken functionarissen worden gehouden;
 • Aansluitend een rondgang door het bedrijf; kantoren, werkplaats, magazijn en andere werkplekken;
 • Achterkamp stelt een rapportage op inclusief een concept Plan van Aanpak, op maat voor jouw bedrijf;
 • De Risico Inventarisatie wordt uitgevoerd onder verantwoording van een Hoger Veiligheidskundige register RV 71.

TOETSING RI&E
Na het uitvoeren van een RI&E en het opstellen van een Plan van Aanpak moet deze in de meeste gevallen worden voorgelegd aan een kerndeskundige. De kerndeskundige toetst dan of de RI&E voldoet aan de gestelde eisen en voorwaarden. Ben je benieuwd of je jouw RI&E moet laten toetsen? Bekijk het schema op TOETSING RI&E.

Wil je meer informatie over de RI&E en onze mogelijkheden?
Vul dan onderstaand jouw gegevens in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met jou op.

   

  Samen bewust veilig!

  Ga naar de bovenkant