Stappenplan RI&E

Een handig stappenplan voor het uitvoeren van een RI&E met concrete tips en tricks om zelf alvast mee aan de slag te gaan. Vandaag eerst stap 1.

Stap 1 – Welke risico’s spelen er in jouw organisatie?
Inventariseer alle aanwezige risico’s in jouw bedrijf en verzamel ze op één lijst.

De eerste stap van het uitvoeren van een RI&E is het maken van een lijst met alle risico’s binnen jouw bedrijf. Dit wordt ook wel de inventarisatie genoemd. Een manier om dit te doen is om de werkrisico’s op te delen naar risicosoorten.

Door elk van onderstaande categorieën langs te gaan, voorkom je dat je minder zichtbare risico’s mogelijk over het hoofd ziet. Daarnaast check je direct of de andere Arbo-zaken goed geregeld zijn binnen jouw organisatie, zoals bijvoorbeeld de Bedrijfshulpverlening, de Arbo-dienstverlening of het aanstellen van een Preventiemedewerker.

Type risico’s Voorbeelden
Fysieke risico’s / ErgonomieTillen, kracht zetten, werken in een ongemakkelijke houding, lang staan, beeldschermwerk en trillingen.
Psychosociale risico’sEmotioneel zwaar werk, werkdruk, stress, agressie op het werk en onregelmatige werktijden.
Veiligheidsrisico’s / Omgevingsrisico’sValgevaar, snijgevaar, aanrijdgevaar, gevaarlijke stoffen, straling, werken in de hitte of kou, lawaai en geluidsoverlast.

Bron:     rie.nl

Samen bewust veilig!

Ga naar de bovenkant