Bijna de helft van de Nederlanders heeft nog nooit een ontruiming geoefend op het werk. Daarnaast weet ongeveer een derde niet waar de EHBO-koffer ligt, waar de brandblusser hangt of wie er BHV’er is. Dat blijkt uit onderzoek van Manutan onder 1000 respondenten in verschillende leeftijdscategorieën, werkzaam bij kleine, middelgrote en grote bedrijven in Nederland.

Ontruiming
Bijna 15 procent van de werknemers zegt stellig dat er op de werkvloer geen ontruimingsplan aanwezig is. Nog eens 18 procent heeft geen idee of zo’n plan er is. Ontruimingsplan of niet, zo’n 45 procent heeft naar eigen zeggen in ieder geval nog nooit een ontruimingsoefening meegemaakt. Alarmerende cijfers, gezien het feit dat ieder bedrijf volgens de Arbowet verplicht is een ontruimingsplan te hebben en minstens één keer per jaar te oefenen. Niet meer dan de helft voldoet hier dus aan.

EHBO, brandblusser en BHV’ers
Met de kennis over de EHBO-koffer en brandblusser is het niet veel beter gesteld. In beide gevallen weet ongeveer een derde niet eens waar ze die kunnen vinden. Het lijkt erop dat werknemers in de praktijk sterk leunen op het idee dat er bhv’ers aanwezig zijn‘ die het allemaal wel weten’. Toch heeft 34 procent geen idee wie die BHV’ers dan zijn.

Een EHBO-koffer is verplicht voor elke werkplek en moet binnen 30 seconden bereikbaar zijn. Het aantal en de soort brandblussers moet bepaald worden aan de hand van uitgebreide risico-inventarisatie (RI&E), maar volgens NEN 4001 mag de loopafstand tussen de brandblussers niet groter zijn dan 20 meter. Bovendien moet de locatie duidelijk aangegeven worden. Hoeveel bhv’ers dan wel nodig zijn, is per bedrijf verschillend en als het goed is, vastgelegd in de RI&E.

“Het mag niet bij theorie blijven. Door een ontruiming eens per jaar te oefenen, leert iedereen de theorie in praktijk te brengen, wat de knelpunten zijn, wat veilige vluchtroutes zijn en welke gevaren brand bijvoorbeeld met zich mee brengt. In nood ga je vaak op de automatische piloot. Dan kun je het maar beter goed geoefend hebben. Zo kun je veel leed besparen,” aldus Jan Piet van Dijk, Directeur Operations bij Manutan.

bron: https://www.hrpraktijk.nl/topics/strategisch-hr/nieuws/helft-werknemers-heeft-nog-nooit-ontruiming-geoefend

Meer informatie of hulp nodig?