In heel Nederland kan nu binnen 6 minuten worden gestart met reanimatie bij een hartstilstand. Een enorme mijlpaal waar duizenden levens per jaar mee worden gered. Volgens recente cijfers van de Hartstichting en HartslagNU blijkt dat in vier jaar tijd het aantal burgerhulpverleners in ons land met bijna 50% is gegroeid.

Vandaag – op maandag 6 december – wordt deze mijlpaal landelijk gevierd in Den Haag in het bijzijn van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander.

Wat is er bereikt?

  • Nederland is het eerste land ter wereldmet een landelijk reanimatienetwerk burgerhulpverleners.
  • Burgerhulpverleners zijn gemiddeld 2,5 minuut sneller ter plaatste dan een ambulance.
  • Afgelopen 4 jaar was er een forse stijging van het aantal burgerhulpverleners.
  • Het aantal AED’s in Nederland is enorm gestegen.

Burgerhulpverleners
​Op dit moment zijn er maar liefst 245.000 Nederlanders aangemeld als burgerhulpverlener bij reanimatie-oproepsysteem HartslagNu. Vier jaar geleden waren er dat 170.000. Met deze enorme groei kunnen nu bij elke 112-melding van een hartstilstand direct burgerhulpverleners worden opgeroepen.

Overlevingskans
De eerste zes minuten zijn cruciaal voor de grootste overlevingskans. Binnen een zogenoemde 6-minutenzone bieden mensen binnen 6 minuten de juiste hulp bij een hartstilstand: ze bellen 112, starten met reanimeren en zetten een AED in. Met deze groei in het aantal burgerhulpverleners kunnen we deze 6-minutenzone steeds beter indekken.

Onderzoek
Onlangs gepubliceerd onderzoek door onderzoekers van het Amsterdam UMC toont aan dat dankzij de inzet van burgerhulpverleners meer mensen thuis een hartstilstand overleven. Dit is aangetoond in een langdurig onderzoek in Noord-Holland Noord (ARREST-onderzoek). In deze regio steeg de overlevingskans bij een hartstilstand thuis van 26% naar 39% doordat de meldkamers ook burgerhulpverleners opriepen.

Jaarlijks worden zo’n 17.000 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Door de jaren heen zijn de kansen op overleving enorm verbeterd. In de jaren ’90 van de vorige eeuw was de overleving nog 9%, terwijl dit percentage inmiddels is gestegen tot bijna 25%.

Dank
Een dank aan al onze opdrachtgevers, BHV’ers en EHBO’ers die zich na een training bij ons hebben aangemeld als burgerhulpverlener. Ook de bij ons aangeschafte AED’s hebben aangemeld bij HartslagNU en daarmee een maatschappelijke functie vervullen.

Wil jij ook burgerhulpverlener worden? Of een AED aanschaffen voor jouw bedrijf, bedrijventerrein of buurt? Wij bieden verschillende mogelijkheden. Informeer eens vrijblijvend naar de mogelijkheden bij één van onze collega’s.

 

 

Bron: Hartstichting & HartslagNU