Het Nederlandse Reanimatieoproepsysteem HartslagNu is bijna een derde van zijn vrijwilligers kwijtgeraakt. Hierbij dan ook een oproep aan al onze BHV’ers, EHBO’ers of deelnemers aan een Reanimatie-cursus om zich (weer) te registreren bij HartslagNu.

HartslagNu is volgens de laatste cijfers zo’n 80.000 van de 270.000 vrijwilligers kwijtgeraakt. Het gaat dan om mensen die geen opfriscursus hebben gevolgd, waardoor men niet meer voldoen aan de vereisten van burgerhulpverlener.

Burgerhulpverleners
Burgerhulpverleners bij HartslagNU zijn burgers die zijn opgeleid om mensen met een hartstilstand te reanimeren. Als via 112 een melding van een hartstilstand binnenkomt, krijgen burgerhulpverleners in de buurt een oproep op hun telefoon met de vraag om hulp te verlenen totdat de ambulance er is.

Het landelijke netwerk met vrijwilligers die met een Automatische Externe Defibrillator (AED) kunnen helpen bij een hartstilstand was de afgelopen jaren juist flink aan het groeien. In 2021 werd zelfs de mijlpaal van 245.000 leden bereikt. Daardoor kon in heel Nederland binnen zes minuten begonnen worden met reanimatie. De vrijwilligers zijn vooral belangrijk in gebieden waar weinig mensen wonen, omdat de aanrijtijd van ambulances daar langer is.

Nu de organisatie 30 procent van haar vrijwilligers heeft verloren, is het reanimatiesysteem niet langer dekkend. Leden keren terug in systeem als zij opfriscursus alsnog doen.

Oproep
Bij deze een oproep aan al onze BHV’ers, EHBO’ers en deelnemers van een Reanimatie-cursus om zich aan te melden bij HartslagNu, zodat we met zijn allen bij kunnen dragen aan de regionale en landelijke dekking.

Mocht je in het systeem willen blijven staan, dan dien je elk jaar een opfriscursus te doen. Wil je een herhalingscursus volgen? Neem dan even contact op met één van onze collega’s, dan zetten we dat direct in gang. Samen bewust veilig!