‘Sint Maartenskliniek sluit vijfjarig contract met Achterkamp – samen bewust veilig!’

Tussen het prachtige, licht glooiende landschap aan de rand van Nijmegen ligt één van onze ‘nieuwe’ opdrachtgevers: Sint Maartenskliniek. Een gespecialiseerd ziekenhuis, toonaangevend in de behandeling van aandoeningen op het gebied van houding en beweging. Sint Maartenskliniek heeft meerdere locaties gevestigd in Nijmegen, Woerden, Boxmeer en Tiel.

Na een aanbestedingsprocedure voor de Bedrijfshulpverlening (BHV) – waarbij een aantal leveranciers een aanbod hebben mogen uitbrengen – is de keuze uiteindelijk op onze organisatie gevallen. Sint Maartenskliniek en Achterkamp zijn een vijfjarig (samenwerkings-)contract overeengekomen, waarop wij uiteraard erg trots zijn.

Clemens Groenen, Teamleider Beveiliging & Hoofd BHV van Sint Maartenskliniek, vertelt waarom de keuze op Achterkamp is gevallen: “We kennen jullie organisatie natuurlijk al enkele jaren en deze samenwerking verloopt vlot, soepel en prima. Altijd meedenken en het maatwerk maken van het aanbod. Achterkamp is gericht op ontwikkeling en innovatie, waar Sint Maartenskliniek ook voor staat. Dat heeft wel echt te doorslag gegeven. Ook de jarenlange ervaring en vele referenties in de Zorg-branche spreken natuurlijk in jullie voordeel! ”

De samenwerking tussen Achterkamp en Sint Maartenskliniek op het gebied van veiligheid gaat nu dus nog breder en intensiever worden. In het verleden mochten wij al de jaarlijkse Crisismanagement-trainingen en de specialistische ontruimingsoefeningen (op de OK) verzorgen. Ook hebben wij al mogen adviseren bij nieuwe BHV-beleid en het opstellen van nieuwe ontruimingsprocedures middels taakkaarten.

Doel
Eén van de doelen van Sint Maartenskliniek bij de aanbesteding was helder: het aantal trainingen verdubbelen, maar de tijd die de medewerkers aan een training kwijt zijn verminderen. Achterkamp heeft hier ‘Opleidingsplan’ voor ontwikkeld met een advies hoe wij dit gezamenlijk (nu en in de toekomst) het best kunnen inrichten. Uiteraard rekening houdend met de huidige en toekomstige situatie van Sint Maartenskliniek, in verband met de uitbreiding van de uitbreiding hoofdlocatie.

Eigen instructeur
Bij het opleiding- en trainingstraject gaan we ook samenwerken met een eigen ‘BHV-instructeur’ vanuit Sint Maartenskliniek. Nick Hermens gaat naast zijn Verpleegkundige werkzaamheden binnen Sint Maartenskliniek ook instructie geven op het gebied van communicatie en evacuatie – in geval van nood. Hij vertelt zelf over deze nieuwe uitdaging en de samenwerking met Achterkamp: “Vanuit mijn ervaring en rol op de werkvloer kan ik nu samen met Achterkamp werken aan de veiligheid binnen mijn omgeving. Ik heb heel veel zin in deze uitdaging”.

Robot
Wanneer je binnenloopt bij Sint Maartenskliniek wordt je – naast de goedlachse receptiemedewerkers- begroet door een heuse robot (die zelfs een dansje kan doen met de kinderen). Een perfecte illustratie van innovatie door het combineren van mens en techniek. Daarin vinden Achterkamp en Sint Maartenskliniek elkaar ook, want aanvullend op de praktijktrainingen en –opleidingen gaat men gebruik maken van onze eigen digitale leeromgeving. Technologische ontwikkelingen combineren met de praktijk, daar gaan we voor.

‘Continuous learning’
Binnen onze digitale leeromgeving hebben wij maatwerk modules ontwikkeld in de vorm van E-learning en een BHV-app. E-learning is natuurlijk niet nieuw, maar met de inzet van een eigen BHV-app willen wij de BHV’ers uitdagen en enthousiasmeren binnen hun vak. Door op regelmatige basis de BHV’ers een vraag of casus toe te sturen via een pushbericht op hun smartphone, zorgen wij ervoor dat het een continu leerproces is – wat bijdraagt aan de ontwikkeling én motivatie van de medewerkers.

Voorkomen beter dan genezen? Bij de samenwerking van Sint Maartenskliniek en Achterkamp komen beide onderdelen als expertise samen. Op een gezond én veilig leven, op een mooie samenwerking.