Momenteel zitten we midden in een hittegolf, dus delen wij graag 8 praktische tips om jezelf en anderen te beschermen tegen de hitte. Zorg goed voor jezelf en elkaar!

 1. Drink veel
  Max Verstappen attendeerde zijn team er de afgelopen twee races al op: “Vergeet je niet te drinken?” Dit advies geven wij jullie ook graag mee! Drink veel, ook als je geen dorst hebt. Bij voorkeur water en minimaal twee liter per dag.
 2. Pas op met alcoholische drankjes
  Drink veel, maar niet van het verkeerde. Alcoholische drankjes kunnen het uitdrogen namelijk versterken. Moet je dat glas wijn dan echt laten staan? Nee, maar wees je ervan bewust dat dit sneller naar je hoofd kan stijgen bij zomerse temperaturen. Probeer elk glas alcohol af te wisselen met een glas water, zo blijf je zeker voldoende gehydrateerd.
 3. Beschermd naar buiten
  Ga je de zon in? Smeer je dan elke twee uur in met een zonnebrandcrème (met een juiste factor). Bescherm je huid en gezicht met een zonnebril en een hoed(je). Wanneer je buiten bent, zoek dan zoveel mogelijk de schaduw op.
 4. Luchtige kleding
  Kies voor luchtige kleding in lichte kleuren en stoffen. Zorg ervoor dat het materiaal goed ademt, zoals katoen en linnen.
 5. Koel jezelf op tijd
  Voel je de hitte stijgen? Koel jezelf dan op tijd door bijvoorbeeld je polsen te koelen onder een stromende kraan. Of door een ventilator neer te zetten. LET OP: In tijden van COVID-19 gebruik je alleen een ventilator als je met personen uit eigen huishouden bent.
 6. Check je medicatie
  Gebruik je medicatie? Let dan goed op, want sommige medicijnen beïnvloeden het reguleren van jouw temperatuur. Controleer de bijsluiters en overleg eventueel met jouw huisarts/apotheek of je voor jouw medicatie specifieke maatregelen moet treffen tijdens hitte.
 7. Vermijd zware inspanning
  Sporten is gezond, maar alleen als je het verstandig doet. Wanneer je met zomerse temperaturen graag wil gaan sporten, doe dit dan niet tijdens de warmste uren van de dag (van 12.00 tot 16.00 uur). Dan kun je beter wachten tot het in de avond wat afgekoeld is. Of voor de vroege vogels – trek ’s morgens al heel vroeg je hardloopschoenen aan.
 8. Goede voorbereiding
  Een goede voorbereiding is altijd goed! Zorg dat je bijvoorbeeld de boodschappen in huis hebt, zodat je niet op het heetste moment van de dag de deur uit moet.

Raak je ondanks bovenstaand tips toch (over)verhit, voel je je niet goed of maak je je zorgen? Neem dan contact op met jouw huisarts.

Geniet van de zon, maar met mate. Een fijne zomer!