Vandaag is het World Restart a Heart Day en willen wij samen met zoveel mogelijk mensen anderen stimuleren om als burger eerste hulp te kunnen verlenen bij levensbedreigende situaties. Iedereen op de wereld kan een leven redden.

Elk jaar krijgen circa 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Een hartstilstand is een levensbedreigende situatie: als er niet wordt ingegrepen, overlijdt het slachtoffer. Doordat het hart stopt met pompen, krijgen de organen en hersenen geen bloedtoevoer en dus ook geen zuurstof meer.

Gelukkig hebben de opkomst van oproepsystemen als HartslagNU, de ontwikkeling en verspreiding van AED’s en de training van burgers, BHV’ers en EHBO’ers ervoor gezorgd dat de overlevingskans na een hartstilstand de afgelopen jaren sterk is verbeterd.

Reanimatie in cijfers
Ieder jaar worden er in Nederland 8.000 mensen gereanimeerd. Dat zijn bijna 22 mensen per dag! De meeste slachtoffers krijgen een hartstilstand in- en rondom het huis, op straat of in een publiek gebouw. In meer dan 75% van de gevallen start een omstander met reanimeren en in meer dan 50% van alle reanimaties sluit een omstander een AED aan nog vóór aankomst van de ambulance.

In de jaren negentig overleefde slechts 9% van de slachtoffers een hartstilstand. De overlevingskans is sindsdien erg verbeterd. Tegenwoordig overleeft 23% van de slachtoffers het, mede door het vroegtijdig starten van reanimeren door omstanders en het aansluiten van een AED. Hoe eerder er begonnen wordt met reanimeren, des te groter de kans op overleven.

Belang burgerhulpverlening
Een slachtoffer dat binnen 6 minuten na een hartstilstand gereanimeerd wordt en bij een schokbare hartritmestoornis wordt gedefibrilleerd,  heeft een overlevingskans van 50 tot 70%. Iedere minuut dat er later wordt gestart, verlaagt de overlevingskans met 10%. Wanneer je bedenkt dat de gemiddelde aanrijtijd van een ambulance tussen de 8 à 10 minuten is, wordt het belang van burgerhulpverleners goed duidelijk.

Voor de overlevingskans van een slachtoffer met een hartstilstand is het dus ontzettend belangrijk dat een hulpverlener binnen 6 minuten ter plaatse is. Om dat mogelijk te maken bestaat sinds 2007 het reanimatie oproepsysteem HartslagNu. Hiermee worden mensen in de buurt van een slachtoffer opgeroepen te komen reanimeren en een AED naar het slachtoffer te brengen. Deze burgerhulpverleners hebben geleerd te reanimeren, bijvoorbeeld voor het Diploma Eerste Hulp of Diploma Levensreddend Handelen, en hebben zich aangemeld bij het oproepsysteem.

Wereldwijde aandacht
Vandaag, 16 oktober, vindt dit jaar de derde editie van World Restart a Heart Day plaats. Dit gezamenlijke initiatief van onder andere de Nederlandse Reanimatie Raad wil meer mensen stimuleren als burger eerste hulp te kunnen verlenen bij levensbedreigende situaties. Daarom proberen we gezamenlijk met zo veel mogelijk organisaties en mensen via social media aandacht te vragen voor reanimatie door omstanders. Deel dit dus zoveel mogelijk!

Kun jij al reanimeren? Wij helpen je heel graag op weg met een korte, praktische en leerzame cursus!

World restart a heart day

Bron voor een gedeelte van de tekst: Oranje Kruis